Hungarian-Magyar

Hungarian-Magyar

Table of Contents

Rólunk

A GSSY, Guru Siyag jóga honlapját tájékoztatási szándékkal készítettük, azért, hogy a spirituális keresők, egyszerűen, könnyen hozzáférjenek az információhoz. A honlapot a Siyag mester követői tartják fenn, akik Siyag mesterrel együtt dolgoztak sok éven keresztül. Siyag mesterrel együtt utaztak, India területén, és külföldön is, így elsőkézből nagy tapasztalatra tettek szert. A honlap tartalma, Siyag mester beszédein alapul, aki nyilvánosan kapcsolatban állt a keresőkkel. Ahol szükséges, a mester követői szívesen elmesélik saját tapasztalataikat. A GSSY honlap, folyamatosan fejlődik: új anyagok kerülnek fel, a régieket átnézik.

Számos külföldön élő követő is,gyakran fel szokta ajánlani a fordítását, az adott ország nyelvére.

Mindig újabb és újabb idegen nyelvi opciók kerülnek fel, hogy világszerte könnyen hozzá lehessen férni az információkhoz.

A GSSY honlap teljesen független, ami azt jelenti, hogy:

Nem tartozik semmilyen indiai, vagy egyéb külföldi szervezethez. Nem kér pénzügyi hozzájárulást, adományt, a tevékenységéhez.

A követők, akik a honlapon dolgoznak, önkéntesen végzik munkájukat, mindennemű szponzor vagy pénzügyi támogatás nélkül.

Követik Siyag mester nyomdokait, és isteni missziójukat teljesítik.

Siyag mester jógája mindig ingyenes volt.

GSSY gyakorlat

Milyen gyakorlatokat tartalmaz (GSSY)?

Siyag mester jógája, (röviden: GSSY), isteni mantra zengetéséből és meditációból áll.

A mantra,több, ókori sziddha (tökéletes) mester erejével van feltöltve,így adományoztákSiyag mesternek,azzal a céllal, hogy felfedje a követőinek.

A „spirituális kereső”, hanganyag, vagy videofelvétel segítségével tud hozzájutni ehhez a mantrához.

A mantrát csendben kell zengetni, lehetőség szerint, a nap 24 órájában. Emellett, napi 2szer szükséges meditálnia 15 percig.

A meditációs módszer részletei, elérhetőek a honlapon. A mantra zengetés (Japa), ha már jó ideje folyamatosan ismételjük, automatikussá alakul át.

Ez attól függ, mennyire intenzíven és őszintén gyakorolunk.

Számos esetben a mantrázás már egy hét alatt automatikussá tud válni, míg más eseteknél akár néhány hónapba is telhet.

A GSSY meditáció folyamata, lépésről lépésre

 • Üljünk le kényelmes helyzetbe.
 • Akár keresztbe tett lábakkal is ülhetsz a földön, széken, ágyon, stb..
 • Nézd Siyag mester fényképét egy pár percig, hogy emlékezz rá
 • Ezután hunyd le a szemeidet és csendben kérd meg Siyag mestert, hogy segítsen, a 15 perces meditációdban
 • Ezután csukott szemmel, gondolj Siyag mester képére, képzeld el a szemöldököd közé (a 3dik szem helyére)
 • A 3dik szem területén kell ugyanis elképzelni Siyag mestert
 • Amíg vizualizálsz, halkan mormold 15 percen keresztül Siyag mester által kapott isteni mantrát ( a mantra elérhetőségét: Lásd. a honlapunkon a „Hogyan jussunk hozzá a mantrához” című részben)
 • Meditáció alatt különböző jógikus önkéntelen mozdulatokkal is szembesülhetsz, kilengésekkel, fejbólintásokkal, ásításokkal, nevetésekkel. Kérlek, ne pánikolj be ettől. Ezek a mozgások önkénytelenül történnek, az isteni Kundalini energia okozza, és arra valók, hogy elvégezzék a belső tisztítást, hogy tovább fejlődhess spirituálisan
 • Esetleg rezgéseket, fényeket, színeket is láthatsz.
 • Ezek a tapasztalások azt jelzik, hogy jól haladsz a spirituális úton.
 • Amennyiben mégsem tapasztalsz semmiféle jógikus pozitúrákat, vagy nem látsz víziókat, ez nem jelenti azt, hogy nem fejlődsz.
 • Minden valószínűséggel, az isteni energia már felébredt benned és nincs szükséged ezekre a mozgásokra.
 • Amikor a meditáció végéhez közeledsz, fogod érzékelni, pontosan tudni fogod mikor lesz vége.

Hogyan lehet megkapni a mantrát?

http://gurusiyag.org/online-initiationshaktipat-diksha/

A GSSY előnyei

A GSSY program hatása az anyagra, emberi testre

A GSSY meditáció és a folyamatos mantrázás, az alábbi változásokat hozza, a gyakorlókfizikai állapotában:

 • Megszabadulnak számos testi betegségből, pl asztma, magas vérnyomásos megbetegedés, artritisz, diabetes, spondylitis, szív és érrendszeri megbetegedések, bőrbetegségek, stb…
 • Függőségektől és különféle drogoktól (opiátok, alkohol, cigaretta, rágógumi, pipadohány, stb…) továbbá, káros ételektől való függésektől is megszabadulnak
 • Depresszió, álmatlanság, stressz és más pszichológiai jellegű betegségek gyógyulnak meg
 • A különféle családi viszonyok által okozott stressztől, munkahelyi, iskolai, pénzügyi nehézségektől, stb…
 • Ezenkívül rendkívül hasznos a tanulók számára,javul a felfogóképesség, segíti a koncentrációt, megtanítja az elmétaz adott tárgyra,vagy képre koncentrálni

A GSSY program spirituális aspektusai

 1. GSSY program,a 8 fokú Ashtanga jóga tradícióra épül, ahogy a Jóga szutrákban ezt Patanjalikodifikálta. A GSSY gyakorlása,egy könnyű, erőfeszítés nélküli megvalósítását jelenti ennek a 8 lépcsőfoknak.
 2. A hosszantartó gyakorlás után, a mantra zengetés automatikussá válik, önmagától megy végbe. Ezt a tapasztalást Japa Ajapa-nak hívják. Ebben az állapotban, a gyakorló úgy érzi, hogy a mantrát vég nélkül, erőfeszítés nélkül tudja folytatni.
 3. Amikor a kereső kitartóan zengeti a mantrát, megtapasztalván a Japa Ajapa állapotot, a mantrázás átalakul isteni „hanggá”. Ezt Anhad Nada-nak nevezzük. Élő, hallható hang akkor keletkezik, amikor az egyik hang legyőzi a másikat. Az égi hangnak nincs fizikai megnyilvánulása, ez egy szüntelen hangzást jelent, amely áthatja az egész Univerzumot. A Nad-ot a kereső az egyik fülével hallja, miután hatalmas spirituális változáson ment keresztül.
 4. A GSSY program gyakorlásán keresztül, a kereső számos isteni erővel lesz felruházva. Az egyik ilyen isteni erő, melyet Pratibh Gyana-nak (intuitív képesség)nevezünk. Amikor ezt a tudást megszerzi a gyakorló, képes lesz az eseményeket előre látni, hallani, korlátlan időre kiterjesztve.
 5. Meditáció alatt, a kereső megtapasztalhatja a Khechari Mudrát, ez egy jógikus pozitúra, azt jelenti, hogy amikor a nyelv teljesen hátra van hajolva, a szájpadláshoz, mely az Amrit, (isteni nektár), az élet elixírje. Az Amrit, megerősíti a test immunrendszerét, és megszabadítja a gyakorlót a gyógyíthatatlan betegségeitől.
 6. A GSSY program gyakorlása, változást hoz létre, a kereső Vritti -jében (belső tendenciájában), a Tamasztikus (sötét, tompa) állapot átalakul Rajasztikussá (szenvedélyessé, energetikussá), majd átalakul Szattvikus (pozitív, tiszta, megvilágosult) tendenciává. A Vrittik-ben végbemenő változások, egy teljes személyiségváltozást jelentenek a gyakorlóknál.
 7. A gyakorló végül eléri a Mokshát (teljes szabadságot) kikerül, az élet-halál körforgásából és megtörténik az isteni átalakulás.

GSSY program, gyermekeknek is szól

Felnőttkorban a legtöbb ember, gyermekkori emlékeiről úgy beszél, és úgy emlékszik vissza azokra az időkre, mint amik csodaszép és gondtalan időszakok voltak.

A szülők azt szokták mondani nekik, hogy élvezzék gyermekkorukat, ameddig csak tudják, mert ez az egyetlen gondtalan időszak az életükben.

Ez azonban, csak részben van így.

A gyermekek, nem elég érettek, ahhoz, hogy a jövőre vonatkoztatva messzemenő következtetéseket vonjanak le az elkövetett cselekedeteikből, megvannak a saját problémáik, továbbtanulási gondokkal küzdenek, teljesítménykényszertől szenvednek, társadalmi elvárásoknak szeretnének megfelelni, stb.

Ezek a stresszhatások negatívan hatnak magatartásukra,befolyásolják az étkezési szokásaikat, növekedésüket, egészségüket, iskolai teljesítményüket, és társaikkal való viszonyukat is.

Siyag mester jógája a (GSSY), enyhíteni tud ezeken a negatív hatásokon, és kifejlődnek különböző pozitívképességek.

A GSSY egy könnyen véghez vihető mantra zengető meditáció, melyet a gyermekek könnyen be tudnak iktatni a mindennapi életükbe, akár az iskolában, vagy otthon is végezhetik.

A gyakorlás (csendes, mentális) mantra ismétlést jelent, napi 2 szer 15 perces meditáció kíséretében.

A rendszeres gyakorlás az alábbi pozitívumokat eredményezi:

Csökken a stressz: a meditációról általában azt feltételezik, hogy azt jelenti, hogy gondolatok nélkülivé válunk.

Valójában, az elme lecsendesítéséről van szó. Az alábbi példával tudom ezt érzékeltetni: olyan, mintha egy pohár zavaros vizet alaposan felkavarnánk.

A piszok ott kavarog a pohár vízben, majd szépen lassan lecsendesedik és fokozatosan a pohár aljára kerül. Egy kis idő múlva, újra tiszta víz fog a felszínen látszódni.

Hasonlóképpen, amikor a gyakorló meditál, a gondolatok kavarognak.

Amikor a gyakorló a mantra zengetésre koncentrál, rövid időn belül azok lecsendesednek.

Amikor lecsendesedik az elme, ez egy rendkívül megnyugtató érzést jelent a test számára, és a stressz is csökken.

Javulnak a tanulási képességek: A lecsökkent stressz következménye, növeli az éberséget és élesíti a koncentrálóképességet.

Azok a tanulók, akik gyakorolják a GSSY meditációt, arról számolnak be, hogy javulnak a képességeik, könnyebbé válik a felfogóképességük.

A növekvő felfogóképesség azt jelenti, hogy könnyen és gyorsan tudnak tanulni.

Aggódás csökkenése, és depresszió:

Napjainkban sokszor a tanulók annyira tele vannak aggodalmakkal, legfőképpen a tanulásuk miatt, hogy akár öngyilkosságot is elkövethetnek.

Amennyiben az iskolákban lehetőség lenne arra, valamelyik szünetben megtartsákezt a 15 perces meditációt, ezt a tendenciát csökkenteni lehetne.

Tapasztalatok azt bizonyítják, hogy azok a tanulók, akik vizsgák, vagy tanulás előtt meditálnak, azoknak lecsendesül az elméjük, és jobban tudnak a tárgyra koncentrálni.

A GSSY program erősíti az érzelmi egyensúlyt – kudarc esetén, pl. a tanuló képes lesz reálisan értékelni az adott helyzetet, és ahelyett, hogy depresszióba esnének, jobb teljesítményre törekszenek.

Innovatív jellegű gondolkodásmódra való képesség: A GSSY programotvégző gyermekeknél, megnő a kreatív gondolkodás képessége, előjöhetnek különféle versírási hajlamok, és számtalan egyéb tehetség bontakozhat ki.

Ez egy lényeges szempont, azoknál a tanulóknál, akik kutatási, innováció, tervezés, vagy ezekhez hasonló kreatív foglalkozásokban szeretnének a jövőben elhelyezkedni.

Az elme boldogabb állapota: A GSSY program használata jótékony hatással van a tanulók teljes személyiségére.

Boldogabbaknak és magabiztosabbaknak érzik magukat.

Számos tanuló megnövekedett optimizmusról és magabiztosságról számol be, könnyebben birkóznak meg a különféle feladatokkal és könnyebben sajátítják el az új készségeket.

Az elme boldog állapota azt is eredményezi, hogy a tanulók kevésbé lesznek aggodalmaskodók, érdektelenek, agresszívak.

Növekszik az empátiás készségük, melynek következtében új szociális készségek bontakoznak ki, továbbá jobbak lesznek a személyközi kapcsolataik is.

Kialakul az érett gondolkodásuk: Mivel empatikusabbakká válnak, jobban érzékelik társaik igényeit, és megfelelőbben tudnak ezekre reagálni.

Számos esetben abbahagyják a birtoklási vágyukat, vagy mások erőszakos támadását. Felismerik a verekedő hajlamukat, és ellen tudnak állni.

Néhány szó a haragról:

Minden harag, abból ered, hogy szeretnénk az eseményeket kontroll alatt tartani, viszont, ha ez nem sikerül, mérgesekké válunk.

Ez az érzés, olyan erősen áthat bennünket, hogy amikor nem sikerül valami, kirobbanunk.

A harag életben tartja az embert. „ Amikor dühösek vagyunk, távolság alakul ki köztünk és a többi ember között, sokszor javíthatatlan sérüléseket okozunk vele másoknak”.

Extrém esetekben, a harag olyan eseményeket generál, melyekkarmikusan életreszólóan megkötnek bennünket.

Terapeuták és egyéb orvosok, számos stresszcsökkentő módszert ajánlanak: pl hogy fejezzük ki az érzéseinket, legyünk asszertívak, vagy fojtsuk el, irányítsuk, valami építő jellegűmunkába, esetleg végezzünk légzőgyakorlatokat.

Bizonyos esetekben, az azonnali hatás elérésére nyugtatókat is írnak fel.

Ezek a fent említett módszerek hatásosak, de csak egy bizonyos szintig.

Pillanatnyilag, akár segíthetnek is az adott embernek, de nem okoznak végleges megszabadulást ettől az érzéstől.

Más szóval élve, ezekkel a módszerekkel annyit lehet csak elérni, hogy felelősséget vállalunk a haragunkért, és befelé irányítjuk, ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen és véglegesen eltűnt belőlünk.

A harag kifejezése, Siyag mester szavaival élve, egy soha véget nem érő folyamat. „Saját haragunkat, a másik emberre vetítjük”.

A másik ember, egyáltalán nem fogadja örömmel ezt az érzést.

A megtorló reakció, a kirobbanásunkra adott válasz.

És ennek a folyamatnak soha nem lesz vége. Olyan, mintha valakit szándékosan bekoszolnánk, és válaszul nem várnánk el azt, hogy visszakapjuk.

Természetesen mi is vissza leszünk koszolva! Az emberek tönkreteszik egymást, generációkon keresztül, mert haragjuk gyűlöletté fajul és nem tudnak ebből a körforgásból kiszakadni. „Hogyan állítsuk meg ezt a körforgást?”

Siyag mester azt mondja, hogy a haragot szét lehet szórni meditáción keresztül egy vég nélküli óceánba.

Ahelyett, hogy dühösek lennénk, nézzük a dolgokat tárgyilagosan- a harag– egy önmagától létező érzés, melynek semmi köze nincs az adott emberhez, vagy eseményhez.

Fizikai betegségek gyógyítása

Az orvostudomány két nagy kategóriára osztja azokat a betegségeket, melyektől az emberiség szenved: fizikai és mentális megbetegedésekre. Ezeket a betegségeket gyógyszerekkel, vagy különböző terápiákkal gyógyítják. Az ókori bölcsek meditációjuk során mélyen belemerültek az élet misztériumába, és megtanulták, hogy ezeket a betegségeket, minden embernél, az előző életében elkövetett cselekedete okozza. Bármit is teszünk az életben, minden egyes tettünk, valamilyen következményt vált ki. Tekintettel arra, hogy minden egyén az élet-halál körforgásától szenved, a betegségeken keresztül folyamatosan mélységeket és magasságokat élnek át. Más szóval élve, a Karma spirituális törvénye szerint, a múltbéli cselekedeteink – betegségekben, vagy egyéb szenvedéseken keresztül jelennek meg, és irányítják a jelen létet, egy soha véget nem érő körforgásban. Az indiai bölcs, Patanjali, a Jóga Szutrák értekezésében a betegségeket 3 kategóriába sorolta: fizikai (Adhidehik), mentális (Adhibhautik) és spirituális (Adhidaivik) betegségekre. A spirituális betegség, spirituális gyógymódot igényel. Kizárólag a meditáció és Japa rendszeres használata tud segíteni a spirituális szenvedésekben. A GSSY gyakorlata segít a követőknek megtisztulni a karmikus múltjuktól, az összes létező betegségétől, megszabadulnak és felismerik az életük értelmét, önmegvalósításon (atma-sakshatkar) – on keresztül.

Stressztől való megszabadulás

Az orvostudomány a stresszt, addiktív gyógyszerek segítségével oldja meg (nyugtatókkal, altatókkal, gátló szerekkel). A GSSY program is „bódítással” gyógyít, de ez az ún. „bódítás” az Anandá (boldogság, öröm) érzete, melyet Siyag mester isteni mantrázásának zengetése okoz. A bölcsek ezt a fajta áldást „drogok nélküli bódításnak” nevezik. Az Anandáfelszabadítja a gyakorlót a stressztől, és a stressz okozta betegségektől, amilyen a depresszió, magas vérnyomás, álmatlanság, fóbiák, stb.

Függőségektől való megszabadulás

Minden emberben háromféle belső késztetés létezik: Szattvikus (tiszta, fényes), Rajasztikus (szenvedélyes) és Tamasztikus (tompa, tehetetlen). Ezek a tendenciák meghatározzák, nemcsak az ember teljes mentális alkatát, hanem az élet kimenetelét és cselekedeteit, és diétázási, étkezési szokásaikat. A Szattvikus minőség dominanciája az ember belső késztetéseit pozitív, tudatos, intelligens és tiszta gondolatok és cselekedetek felé irányítja. Ugyanez a tendencia vonatkozik az étkezési és ivási szokásokra is. Ennek az egész átalakulásnak az a kézzelfogható eredménye, hogy bármi, ami negatív és hátrányos az egyén számára fizikailag, mentálisan, vagy spirituálisan, azelhagyja a gyakorlót, anélkül, hogy bármiféle tudatos erőfeszítést tenne. Így például, egy drog, alkohol, vagy cigaretta-függő egyén, úgy szabadul meg a szokásától, hogy a szokás egyszerűen abbamarad, fokozatosan kifejlődik az egészséges életmód felé való orientációja, azért, mert a mantra és meditáció használásának következtében, ezek a belső tendenciák megváltoznak benne. SwamiVivekananda a következőképpen fejezte ki ezt az erőfeszítés nélküli függőségektől való megszabadulást:„Nincs szükség semminek sem az elhagyására, a dolgok fognak elhagyni”.

Siyag mester egyedülálló módszere

 1. A GSSY program gyakorlása, nem tartalmaz rituális szertartásokat, szokásokat, felajánlásokat.
 2. A kereső, a világ bármely részén megtapasztalhatja a mély meditációt, ha a fenti utasításokat betartja.
 3. Ha a kereső, pl nem tudja Siyag mester mantráját zengetni (olyan esetben, ha nagyon fiatal gyermekről van szó, vagy eszméletlen az illető, vagy mentálisan sérült), ilyenkor meg lehet kérni egy rokont, vagy barátot, hogy a nevében mantrázzon.
 4. Siyagmester programja nem tartalmaz jóga tanfolyamot.
 5. A GSSY program teljesen ingyenes.
 6. Nincs szükség semmiféle regisztrációra.
 7. A GSSY program teljesen ingyenes, nem adományos, vagy egyéb fizetős formula.
 8. Nincs szükség diétázásra, vagy életmódbeli tilalmakra ahhoz, hogy a GSSY programot végezzük.
 9. A GSSY program nem tiltja a gyakorlóknak más mesterek követését.
 10. Siyag mester programjában, nem árusítanak gyógyszereket, gyógynövényeket és különféle termékeket.
 11. A kereső bármilyen faj, etnikum, vallás, kasztrendszer, hitvallás, szexualitás vagy nem-hez tartozhat.

A kundalini felébresztése

A mantrázás és meditáció együttes használata, felébreszti a Kundalinit. A Kundalini egy női, isteni energia, mely alvó állapotban,összetekeredve helyezkedik el minden emberben, a gerinc legalsó szakaszában.

A Kundalini 6 darab,szabad szemmel láthatatlan energia központtal áll kapcsolatban, melyeket, csakráknak nevezünk, amik egymás fölött helyezkednek el a gerinc mentén.

Amikor egy Siddha mester, amilyen Siyag mester is, Shaktipata (energiaátvitel segítségével) és az isteni mantra kíséretével felébreszti a Kundalinit, az felemelkedik, áthalad mind a 6 csakrán és eléri a Sahasrarát, a koronacsakrát. Amikor ez megtörténik, a kereső megtapasztalja az Univerzummal való Egységérzetet.

A felébresztett Kundalini, megtisztítja a gyakorló teljes testét, különféle önkéntelen jógikus ászanákon, kriyákon, bandhákon, mudrákon és pranayamákon megy keresztül a meditáció ideje alatt.

A gyakorló nem tudja ezeket a jógikus mozdulatsorokat akarattal megállítani.

Ezek a kriyák,megszabadítják az embereket a testi és mentális szenvedéseiktől, függőségeiktől, és elvezetik a spirituális evolúcióhoz, a Mokshához, ami teljes felszabadulást jelent.

Shaktipat Diksha

Siyag mester, a követőit, ún. Shaktipat Diksha beavatási szertartáson avatja be a Siddha jógába, azzal a szándékkal, hogy felébressze a Kundalinit.

Ahhoz, hogy egySiddha mester beavatást adjon a követőinek, négyféle módon teheti meg: ez lehet fizikai érintés, tekintet útján, isteni mantra által, és erős elhatározással. Siyag mester az isteni mantra használatot alkalmazza a Dikshán.

A Shaktipat, egy szankszkrit terminus, mely két szóból áll- Shakti (női, isteni energia) és Pat-(esés).

A Shaktipat, szó szerint, az isteni energia leáradását jelenti.

A jóga gyakorlók gyakran úgy interpretálják a Shaktipatot, mintha a mester a saját isteni energiáját, küldenéát a kereső testébe.

Siyag mester szerint, azonban ez a megfogalmazás kissé leegyszerüsített.

Méghozzá azért, mert a jógikus szentiratokban, a Kundalini energiát úgy írják le, hogy az minden emberi lényben megtalálható, alvó állapotban.

Ezért nem lehet kérdés, hogy a Shaktit, egyik testből a másikba átvigyük.

A Shaktipat alkalmával, a mester csak a katalizátor szerepét tölti be, az isteni energiáját használja fel a Kundalini felébresztésére.

Ahogy Siyag mester magyarázza: „Ez nem olyan, mintha a mester beletöltene valamit a kereső testébe”.

A Diksha módszerét, melyet a mester használ, a Nath jógikus irányzat adományozta. Ezt nevezzük ebben a jógában Shaktipat-nak.

A Shaktipat, nem azt jelenti, (ahogy sokan gondolják), hogy a kereső valami külső erőt vesz át, a mestertől.

A Shaktipat, egy analógiával élve azt jelenti, olyan, mint amikor egy égő fény meggyújtja az alvót.

Olyanok vagytok, mint az alvó fényforrások, olajozatlanok. Csupán annyira van szükségetek, hogy egy meggyújtott erőforrás segítsen fellobbantani a lángotokat.

Ha már egyszer csatlakoztatok a fényforráshoz, saját magatok is fénnyé váltok.

Így szoktam jellemezni a Shaktipat jelenséget.